Rogač bajadera

Baš sam bila sretna kad je izglasana za ovaj krug kuVarijacija upravo Rogač bajadera s svojim posebnim okusom koji ja volim a i ne samo u desertima već i u likerima pa ću i usput i napisati recept za divan liker od rogača. E sad rogač volite ili ne, možda zbog svog specifičnog mirisa ali i malo oporog ukusa. Ali zaista vrijedi napraviti desert od njega jer na kraju se možda i iznenadite.
Sastojci 250 g sitnog mljevenog rogača
             250 g mljevenog keksa (kod mene je to petit keks)
            100 ml vrhnja za šlag
            100 ml mlijeka
            1 vanilin šećer
            2 rum šećera
            100 g smeđeg šećera
            2 žličice naribane korice limuna
Glazura 1 žlica ulja
               100 g tamne čokolade
Kekse samljeti te dodati mljeveni rogač te limunovu koricu , ja sam umjesto rum šećera dodala dobre 4 žlice ruma, meni odlično paše uz njega a na kraju bajadera ima čak i osvježavajući okus.
Mlijeko, vrhnje te šećer staviti kuhati i lagano miješati da se šećer rastopi , maknuti s ploče i prelite preko smjese keksa i rogača. Smjesu ravnomjerno promiješati, tepsiju obložiti alu folijom i u nju utisnuti rukama smjesu. Čokoladu lagano miješajući otopiti s žlicom ulja (dodala 3-4 žlice slatkog vrhnja) te preliti preko smjese i pustiti u frižideru da se stisne.
Meni posebno fina a i doma su uživali u njenom okusu, Jedina promjene je bila dodatak ruma ali kako je i Sandra napisala može se dodati a isto tako se može promijeniti omjer rogača i keksa.
A kako sam napisala evo i recepta za liker od rogača
Sastojci 1 l rakije (lozovače)
              250 g šećera
             6-7 mahuna rogača
             1 mahuna vanilije
R ogač oprati i mahune prepoloviti na manje komade. U čistu staklenku od zapremine 1,5 l šireg grla uliti rakiju, dodati šećer, mahune vanilije te usitnjeni rogač. Par dana ostaviti na suncu te svaki dan staklenku protresti da se šećer brže otopi. Nakon 5-6 dana staklenku maknuti s sunca i spremiti na tamno najmanje 45 dana. Nakon toga roka procijediti i evo divnog mirišljavog likera koji možete korisititi kao i dodatak kolačima.

Leave a comment