Ljeto ...3.dio i zimnica

Ljeto na izmaku i bablje ljeto meni najljepši dio nije toliko toplo, nema turista u velikom broju i baš uživamo u njemu. Da ali ne ove godine kad kiša samo pada, pada.  I kad zaista koristimo svaku zraka sunca i onda u njoj uživamo.
A dio babljeg ljeta je i pripremanje zimnice i ove godine sam odlučila kiselite divne crvene roge s puno, puno češnjaka.
Sastojci 6 kg paprika
             1/2 dcl ulja
             250 g šećera
             250 g soli
             250 g češnjaka
             125 ml ecencije
               50 g papra u zrnu
Paprike dobro operite, prepolovite ako hoćete slagati manje filete možete i paprike prerezati na četvrtine, dobro ih očistitie od sjemenki i pusitie da se posuše. U većoj zdjeli pomiješajte ulje s šećerom i solju te dodajte očišćeni i propasirani češnjak i dobro pomiješajte. Paprike posložite u veliku padelu i polijte smjesu ulja, šećera, soli i češnjaka po njima i dobro ih pomiješajte. Papar pobacajte po paprikama ja sam dodala i više od ovih 50 g jer volimo tako. U ovoj fazi sve će još biti jako suho. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da odstoji 24 sata i svako toliko promiješajte drvenom kuhačom. Nakon nekog vremena paprike će početi otpuštati svoje sokove.
  Nakon 24 sata staklenke dobro operite i prokuhajte u vrućoj vodi te ih pustite da se osuše. Slažite u njih paprike te potom ih zalijte tekućinom u kojoj su paprike bile. Možete paprike i odmah konzumirati ili ih skloniti na sigurno, Esenciju prodaju u apotekama u pakiranju od 200 ml i dođe 22 kune.
Divne i aromatične paprike fino kiselkaste koje su se nama jako dopale. Fin prilog uz roštilj, pečeno meso ili kako mi volim zimi uz maneštru.
A mi s s Kastva spustimo do Voloska i guštamo u šetnji uz more, frišku ariju i jednu malu kavicu.
Taj dan je i bila Opatijska regata ali vjetra nigdje, ni dašak maestrala.
A kad su ga napokon uhvatili i krenuli pema Opatiji a mi nazad prema Volosku.
A evo i našeg malog novog člana Zoe... osvojila nas je na prvu.

Leave a comment